Nederlandse piloten maakten geen schijn van kans in de meidagen van 1940

Nederlandse piloten maakten geen schijn van kans in de meidagen van 1940

De piloot in uniform op de foto is Pieter Tako Bierema (1912-1940). Hij was een van de Nederlandse piloten die op 10 mei 1940 in gevecht raakte met Duitse vliegtuigen.

DOOR:
Axel Stam
Friday
10
May
2024
Nederlandse piloten maakten geen schijn van kans in de meidagen van 1940

De Duitse Luftwaffe viel in de meidagen met ruim 1000 vliegtuigen aan. Nederland stelde daar iets meer dan 100 tegenover. Daarbij kwam dat de aanval onder andere op de vliegvelden gericht was, waarbij een groot deel van het Nederlandse materieel voordat het in de lucht was verwoest werd.

Toen om 03:55 de Duitse aanval begon bevond Bierema zich op vliegveld Ypenburg bij Den Haag. Ondanks beschietingen en bombardementen wist Bierema met zijn uniform over zijn pyjama zijn Douglas in de lucht te krijgen. Dit toestel was eigenlijk een lichte bommenwerper. De bommen waren echter nog niet geleverd en door een tekort aan jachtvliegtuigen werd het toch ingezet als jachtvliegtuig. Hier was hij eigenlijk niet voor gemaakt.

Eenmaal in de lucht raakte Bierema in gevecht met meerdere Duitse Messerschmidt jachtvliegtuigen. Hij was ondanks het Duitse overwicht in staat om al zijn munitie op te schieten. Een andere piloot zag hoe Bierema daarna twee keer probeerde een noodlanding te maken op het strand bij Rozenburg. Dit mislukte beide keren. Vijf minuten later werd het vliegtuig neergeschoten. Even buiten Hoek van Holland stortte het toestel in zee. Bierema en zijn boordschutter en vriend Wim Faber kwamen daarbij om het leven.

Bierema werd op 8 juni in zijn geboortedorp Usquert begraven. Na de oorlog werd postuum het Vliegerkruis en het Oorlogsherinneringskruis aan hem toegekend. Zowel in Usquert als in Appingedam is er een straat naar hem vernoemd.

De foto is ingekleurd door @zeemeringcolouring

No items found.