Nederlandse slachtoffers van het Softenon-schandaal

Nederlandse slachtoffers van het Softenon-schandaal

Soms moet het goed mis gaan voordat men tot juiste inzichten komt. Dit was ook het geval bij het zwangerschapsmedicijn thalidomide.

DOOR:
Axel Stam
Thursday
1
April
2021
Nederlandse slachtoffers van het Softenon-schandaal

Één van de grootste farmaceutische schandalen ooit raakte Nederlandse vrouwen en kinderen. Toen het middel thalidomide, wat in Nederland onder de naam Softenon verkocht werd, op de markt kwam zag men het als een wondermiddel. Het middel werd gelanceerd op 1 oktober 1957 en werkte als kalmeringsmiddel, pijnstiller en tegen ochtendmisselijkheid bij een zwangerschap. Het middel leek tevens veiliger dan andere kalmeringsmiddelen. In 1960 werd het medicijn in meer dan veertig landen verkocht.

———

Toen er aan het einde van de jaren ’50 enkele baby’s zonder ledematen werden geboren begon men zich achter de oren te krabben. Duizenden pasgeborenen kwamen ter wereld met een aandoening waarbij de ledematen onderontwikkeld waren of zelfs compleet misten. Waar kwam deze zeldzame afwijking, genaamd focomelie, opeens vandaan?

———

In de jaren voor de crisis leed geen enkel kind aan focomelie. In 1960 werden er 30 kinderen met de aandoening geconstateerd en in 1961 waren dat er zelfs 154. In Nederland waren doktoren vanaf het begin streng met het uitschrijven van medicijnen. Er zijn 25 Nederlandse slachtoffers van het Softenon-schandaal bekend. In Duitsland was het medicijn zonder recept te verkrijgen en zijn er meer dan 5000 baby’s met de afwijking geboren.

———

Het Softenon-schandaal zorgde voor een complete herziening van de regels rondom het ontwikkelen en testen van medicijnen. Vandaag de dag worden medicijnen bijvoorbeeld op meerdere diersoorten en mensen getest voordat ze op grote schaal verkocht mogen worden. Saillant detail is dat Thalidomide nog steeds verkocht wordt als middel tegen kanker, lepra en ontstekingen.

———

📷1-3: Deze pakken kwamen op de markt om Softenon-kinderen te kunnen helpen.

No items found.