Onbekend wonderkind en wereldster uit de 15e eeuw: Lucas van Leyden.

Onbekend wonderkind en wereldster uit de 15e eeuw: Lucas van Leyden.

Lucas van Leyden deelde niet alleen zijn woonplaats met Rembrandt, maar was ook een grote inspiratiebron voor hem.

DOOR:
Axel Stam
Monday
10
May
2021
Onbekend wonderkind en wereldster uit de 15e eeuw: Lucas van Leyden.

Van Leyden was vernieuwend voor zijn tijd en was de eerste kunstenaar uit de Noordelijke Nederlanden die  internationale roem vergaarde. Hij wordt volgens het Rijksmuseum gerekend tot de beste graveurs uit de kunstgeschiedenis. In 2018 werd een tekening van een jonge man, gemaakt door een 16-jarige Lucas van Leyden, verkocht voor 13 miljoen euro (📷2).
———
Lucas van Leyden werd rond 1494 geboren in Leiden en werd gezien als een wonderkind. Op negenjarige leeftijd maakte én verkocht hij al gravures en tekeningen. Bekende Europese schrijvers en kunstenaars erkenden het talent Lucas van Leyden en verzamelden tevens zijn werk. Er is bekend dat er op de grote boeken- en prentenbeurs in Frankfurt (@buchmesse), die nog steeds bestaat, rond 1515 al werken van de jonge Leidenaar verkocht werden. De beroemde Duitse kunstenaar Albrecht Dürer maakte zelfs een portret van Lucas van Leyden na hun ontmoeting.
———
Rembrandt was een groot fan van Lucas van Leyden. Wat niet iedereen weet is dat Rembrandt ook één van de belangrijkste kunstverzamelaars uit zijn tijd was. We weten uit zijn overgeleverde inventaris dat hij bijna alle prenten van Lucas van Leyden in zijn bezit had.
———
In totaal maakte Lucas van Leyden ongeveer 177 gravures (📷3-4) en etsen, tenminste 30 houtsnedes en zo’n 70 boekillustraties. Na 1520 besloot hij te gaan schilderen. Er zijn zo'n 20 schilderijen overgebleven (📷1,5-6). In de zomer van 1533 overleed hij na een langdurig ziekbed aan tuberculose. De bekende Leidenaar werd begraven in de Pieterskerk in Leiden.
———
📷1: Zelfportret Lucas van Leyden
Bron: @rijksmuseum

No items found.