Ook op Vlieland vindt je overal sporen van de Tweede Wereldoorlog terug

Ook op Vlieland vindt je overal sporen van de Tweede Wereldoorlog terug

Afgelopen weekend waren wij op Vlieland. Lopend en fietsend kom je op veel plekken nog sporen van de Tweede Wereldoorlog tegen. Zo ook in de tuinen van het dorp Oost-Vlieland.

DOOR:
Axel Stam
Thursday
21
March
2024
Ook op Vlieland vindt je overal sporen van de Tweede Wereldoorlog terug

In het werd het verhaal verteld achter de betonnen palen die wij in veel tuinen op Vlieland hadden zien staan.

In 1943 kreeg de Duitse generaal Erwin Rommel de leiding over de Atlantikwall. Dit was de Duitse kustverdedigingslinie die liep van Noordwegen tot Zuid-Frankrijk. Vlieland was daar ook onderdeel van. Rommel besloot dat de stranden volgezet moesten worden met allerlei versperringen. In de waterlijn verschenen zogenaamde betontetraeders (📸1-2). Dit waren driehoekige betonnen obstakels die moesten verhinderen dat geallieerde landingsboten het strand zouden bereiken.

Tijdens de oorlog waren de stranden van Vlieland door de Duitsers al vol met houten palen gezet en ook de betontetraeders waren besteld en zelfs al geleverd. De Duitsers hadden alleen niet genoeg tijd meer om deze op het strand te plaatsen. Het einde van de oorlog kwam sneller dan ze dachten.

Toen de Duitsers capituleerde was er één scheepslading betontetraeders op het eiland aanwezig. De inwoners van Vlieland wisten daar wel raad mee. Veel van de betonnen palen werden gebruikt als tuinhek of erfafscheiding. Tot vandaag de dag zie je de betonnen onderdelen in veel tuinen op Vlieland terug (📸3-5).

Bron: @bunkermuseumvlieland

No items found.