Pasen wordt al eeuwenlang gevierd in Europa

Pasen wordt al eeuwenlang gevierd in Europa

Pasen is jaarlijks één van de belangrijkste Christelijke feesten. Het feest heeft ook een Joodse oorsprong.

DOOR:
Axel Stam
Sunday
17
April
2022
Pasen wordt al eeuwenlang gevierd in Europa

Rond dezelfde tijd vieren zij namelijk de Pesach. Tijdens de Pesach wordt het einde van de Joodse slavernij en de uittocht uit Egypte herdacht. Ruim 1700 jaar geleden, tijdens het zogenaamde concilie van Nicea in 325, werd Pasen definitief losgekoppeld van de Pesach. Er werd daar besloten dat paaszondag gevierd zou worden op de zondag na de eerste volle maan van de lente.

———

Pasen is in de eeuwen die volgden ook onderhevig geweest aan invloeden van Germaanse lentefeesten. De Duitse (Ostern) en Engelse (Easter) woorden voor Pasen zijn daarom ook te herleiden naar de oude Germaanse godin van de vruchtbaarheid: Eostre. Ook onze lekkere chocolade paaseitjes stammen mogelijk af van een Germaanse traditie. Het ei stond voor de Germanen symbool voor vruchtbaarheid en de start van de lente. De paashaas komt voor het eerst om de hoek kijken in Duitsland tijdens de 17e eeuw.

———

Nederland heeft zelfs een Tweede Paasdag. Dit is lang niet in alle Europese landen het geval. Het vind zijn oorsprong in het feit dat Nederland overwegend Protestants was in de 19e eeuw. Hierdoor werd besloten alle Katholieke naamdagen af te schaffen (zoals Sint-Nicolaas op 6 december). In 1815 werd vervolgens officieel vastgelegd dat Nederland een Tweede Paasdag kreeg.

———

📷: Twee Amerikaanse soldaten tijdens Pasen 1945

No items found.