Romeins amfitheater in Nijmegen was net zo groot als het stadion van NEC

Romeins amfitheater in Nijmegen was net zo groot als het stadion van NEC

Bij een Romeins amfitheater met gladiatoren en wilde dieren denk je waarschijnlijk aan het Colosseum in Rome. Wist je dat er ook in Nederland een amfitheater stond?

DOOR:
Axel Stam
Wednesday
1
June
2022
Romeins amfitheater in Nijmegen was net zo groot als het stadion van NEC

Het Colosseum in Rome is het bekendste amfitheater van allemaal (📷2-3). Het amfitheater dat ooit in Nederland stond was te vinden in Nijmegen. Eind jaren zeventig werden de restanten ontdekt in Nijmegen-Oost. Rond het jaar 100 na Christus was hier een Romeinse nederzetting genaamd Ulpia Noviomagus Batavorum (📷1). Het huidige Nijmegen dankt haar naam aan Noviomagus.

Het amfitheater in Nijmegen werd gebouwd en ook gebruikt door de Romeinse soldaten van het Tiende Legioen. Dit legioen had zich op die plek gevestigd na de Bataafse opstand in 69-70 na Christus. Het amfitheater werd gebouwd in het begin van de tweede eeuw en was vooral bedoeld om de soldaten en inwoners in de regio van vermaak te voorzien.

Het Tiende Legioen vertrok niet veel later uit Noviomagus, maar het theater bleef in gebruik tot in de derde eeuw na Christus. De vondst van verschillende bekers en kruiken duidt op een langer gebruik.

Het amfitheater was gebouwd van tufsteen en 94 bij 82 meter groot. Er zouden ongeveer 12.000 toeschouwers hebben kunnen plaatsnemen op houten tribunes. Dit was ruim voldoende voor de paar duizend inwoners die Noviomagus op dat moment had. Om als laatste even een vergelijking te geven: Op dit moment kunnen er in het stadion van voetbalclub NEC ruim 12.500 toeschouwers zitten.

📷1: Artist impression van Ulpia Noviomagus Batavorum (inclusief amfitheater) door Mikko Kriek

No items found.