Toen & Nu: De bevrijding van Alkmaar in 1945

Toen & Nu: De bevrijding van Alkmaar in 1945

Op 5 mei 1945 gaven de Duitsers zich over en was de Tweede Wereldoorlog officieel voorbij.

DOOR:
Axel Stam
Sunday
10
April
2022
Toen & Nu: De bevrijding van Alkmaar in 1945

Belangrijk om te beseffen is dat de geallieerden op dat moment nog lang niet in heel Nederland aanwezig waren. Op veel plekken in Noord-Holland moest men nog dagen wachten tot de Brits-Canadese troepen arriveerden. De stad Alkmaar werd bijvoorbeeld pas op 8 mei 1945 bevrijd.

———

In de dagen voor 5 mei 1945 waren er al voedseldroppingen geweest, waardoor veel mensen voelden dat de bevrijding in de lucht hing. In Alkmaar braken af en toe spontane bevrijdingsfeesten uit, maar die bleven klein en bescheiden. Op het moment van de Duitse overgave zat Alkmaar nog vol met Duitsers. In de nacht van 6 op 7 mei vond er zelfs een schietpartij plaats waar Duitse soldaten twee Alkmaarders doodden.

———

Op 8 mei 1945 rond twee uur in de middag werd in de stad het signaal gegeven dat de Canadezen eraan kwamen. De colonne kwam uit de richting van Heiloo de stad binnen rijden. Duizenden Alkmaarders stonden langs de straten om een glimp van de bevrijders te kunnen opvangen. De intocht leidde tot een uitbarsting van feestelijkheden in de stad. Na ontwapening vertrokken de Duitse soldaten te voet via de Afsluitdijk naar huis. De oorlog in Alkmaar was eindelijk voorbij.

———

📷1: Bevrijdingsfeest aan de Langestraat in mei 1945 (foto ingekleurd door @archief_alkmaar)

📷2: Dezelfde locatie in 2022

No items found.