Toen & Nu: Een ruim 400 jaar oud raadhuis in het Noord-Hollandse Graft

Toen & Nu: Een ruim 400 jaar oud raadhuis in het Noord-Hollandse Graft

Tijdens een wandeling door de Eilandspolder liepen we langs het prachtige raadhuis van Graft dat gebouwd is in 1613.

DOOR:
Axel Stam
Wednesday
4
August
2021
Toen & Nu: Een ruim 400 jaar oud raadhuis in het Noord-Hollandse Graft

De Eilandspolder werd in de 13e eeuw al bedijkt en lag tot in de 17e eeuw in het midden van een aantal zeer grote meren. Tijdens onze wandeling kwamen we langs het dorpje Graft. Tegenwoordig schommelt het inwonersaantal van dit kleine dorpje rond de 1400 en het telt ongeveer 300 huizen, verdeeld over 9 straten. Ondanks dit lage aantal staat hier een prachtig raadhuis uit het begin van de 17e eeuw.
———
Het raadhuis van Graft, gebouwd in de Hollandse Renaissancestijl, is van 1613. Op het gebouw zijn nog beeltenissen te vinden van een schip (📷3), een koe en een haring. Hier verdienden de mensen in Graft toen hun geld mee. Er is één groot verschil te vinden tussen de foto die wij maakten (📷1) en de oude foto uit 1930 (📷2). Het is de kerk die eeuwen lang direct achter het raadhuis stond. Deze kerk is in 1951 echter gesloopt. Aan de nog bestaande grafzerken valt te zien dat er in ieder geval al een kerk stond in 1590. In de archieven is te vinden dat er begin 14e eeuw op dezelfde plek al een primitief bedehuis stond, gewijd aan de Heilige Bonifatius.
———
In de 19e eeuw was het raadhuis volledig in verval geraakt. De situatie was zo ernstig dat in 1900 de gevel aan de straatkant was verdwenen. Rond 1910 is gelukkig besloten het door architect J.F.L. Frowein ingrijpend te laten restaureren. In de jaren 80 onderging het raadhuis nog een laatste grote opknapbeurt. Tegenwoordig fungeert dit prachtige gebouw als archief, vergaderruimte, expositieruimte en trouwlocatie.
———
📷2: Raadhuis Graft 1930, @archief_alkmaar

No items found.