Toen & Nu foto van een 1850 jaar oude Porta Nigra in Trier

Toen & Nu foto van een 1850 jaar oude Porta Nigra in Trier

Toen ik de reis naar Trier aankondigde op @thedutchhistorian kreeg ik een bericht van mijn vriend @joeyvanmeesen.

DOOR:
Axel Stam
Wednesday
26
April
2023
Toen & Nu foto van een 1850 jaar oude Porta Nigra in Trier

Hij had enkele prachtige foto’s gevonden die gemaakt waren toen geallieerden troepen in 1945 in Trier arriveerden. Één van die foto’s was gemaakt bij de ruim 1800 jaar oude Porta Nigra. Ik besloot om een toen & nu foto te maken. Hoe bijzonder is het contrast op deze foto’s tussen een Romeins bouwwerk, een Sherman tank en een moderne auto.

De Porta Nigra is de best bewaarde Romeinse stadspoort boven de Alpen en is gebouwd in 170 na Christus. De poort was onderdeel van de 6km lange stadsmuur van Augusta Treverorum, hoe Trier toen heette. Hij werd gemaakt door op elkaar passende blokken van zandsteen aan elkaar te verbinden met ijzeren krammen. Deze manier van bouwen werd ook toegepast in het Colosseum. De naam Porta Nigra betekent zwarte poort. Door verwering is het bouwwerk in de loop der eeuwen zwart uitgeslagen. Sinds de middeleeuwen werd de poort daarom de Porta Nigra genoemd.

Rond het jaar 1000 werd de Porta Nigra omgetoverd tot een vestingkerk. Dit werd in 1804 door Napoleon weer teruggedraaid. De Franse keizer wilde dat de poort in zijn oorspronkelijke vorm hersteld zou worden. Het gebouw heeft de geallieerde bombardementen en gevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog gelukkig overleefd. Vandaag de dag zijn de kogelgaten van de gevechten in 1945 nog steeds te zien. In 1986 is de poort @unescoworldheritage geworden.

📷1: @joeyvanmeesen

No items found.