Toen & Nu: Hollandse Renaissance-stijl in Haarlem

Toen & Nu: Hollandse Renaissance-stijl in Haarlem

Rond het jaar 1420 startte de renaissance in Italië. Bij deze bouwstijl werd teruggegrepen op de klassieke bouwkunst van de Grieken en Romeinen.

DOOR:
Axel Stam
Saturday
30
July
2022
Toen & Nu: Hollandse Renaissance-stijl in Haarlem

Het duurde nog ruim een eeuw voordat de renaissance bouwstijl overwaaide naar de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Tot ongeveer halverwege de 16e eeuw wordt er in Nederland nog voornamelijk in de stijl van de Gotiek gebouwd, maar met de komst van de renaissance begon zich een belangrijke verandering in de Hollandse bouwkunst te voltrekken.

De invloed van de renaissance op de Hollandse gebouwen zat in klassieke elementen die vaak werden toegevoegd aan de traditionele inheemse trapgevels. Aan het begin van de 17e eeuw spelen onder andere Hendrick de Keyser en Hans Vredeman de Vries een belangrijke rol als Hollandse renaissance bouwmeesters. Uiteindelijk duurt deze periode in Nederland tot ongeveer halverwege de 17e eeuw.

Er zijn tegenwoordig nog veel beeldschone voorbeelden van gebouwen uit die periode te vinden. Denk aan de Westerkerk in Amsterdam en stadhuizen van Delft, Haarlem, Antwerpen en Gent. De prachtige Hollandse renaissance huizen die je op deze foto’s uit 1958 (📷1) en 2022 (📷2) ziet komen uit het einde van de 16e eeuw en hebben twee identieke trapgevels van het Haarlemse type.

Bron: @nharchief

No items found.