Vaticaan in Nederland: Basiliek Oudenbosch

Vaticaan in Nederland: Basiliek Oudenbosch

In het stadje Oudenbosch (12.000 inwoners) in Noord-Brabant staat de prachtige Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara. Als het gebouw je bekend voorkomt, dan klopt dat.

DOOR:
Axel Stam
Sunday
23
January
2022
Vaticaan in Nederland: Basiliek Oudenbosch

Het ontwerp van de Basiliek is gebaseerd op twee bekende kerken in Rome. De koepel is een kopie van de Sint-Pietersbasiliek en de voorgevel van de Sint-Jan van Lateranen. Een waar stukje Rome in Nederland.
———
Toen priester Willem Hellemons na een studie in Rome pastoor van Oudenbosch werd, was hij 32 jaar. Hij kwam al snel tot de conclusie dat de kerk van het dorp te klein was voor de groeiende katholieke gemeenschap. Op dat moment woonden er amper 3500 mensen in het dorp. Hellemons vroeg Pierre Cuypers, ontwerper van onder andere het @rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam, de nieuwe kerk in Oudenbosch te ontwerpen en te bouwen.
———
In 1865 startte de bouw en het werd een mega project. Het duurde alleen al 15 jaar om het schip af te bouwen. De kerk werd officieel pas ingewijd in 1892 en in 1912 kreeg de kerk de titel Basiliek. De grote schoonheid van de kerk en de connectie met Rome maakte dat hij tot Basiliek werd verheven. Met een lengte van 81 meter, een breedte van 55 meter en een hoogte van 63 meter blijft het een imposant gebouw in het Brabantse landschap. Pas in de jaren 30 van de twintigste eeuw werden de laatste werkzaamheden voltooid. Op dat moment was het bij de oudere delen van de kerk alweer tijd om te renoveren😅

No items found.