Verzwolgen bunkers bij het hoogste duin van Europa

Verzwolgen bunkers bij het hoogste duin van Europa

Niet alleen in Nederland zijn restanten van Hitler's Atlantikwall te vinden. Zelfs in Zuid-Frankrijk vind je Duitse bunkers.

DOOR:
Axel Stam
Thursday
15
July
2021
Verzwolgen bunkers bij het hoogste duin van Europa

De Atlantikwall is een meer dan 5000 kilometer lange Duitse verdedigingslinie die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd aangelegd. We kennen deze linie van de talloze verdedigingswerken aan de Nederlandse kust, maar ook van de D-Day stranden in Normandië. De linie reikte echter verder naar het zuiden dan Normandië.
———
Deze week bevinden wij ons in Zuid-Frankrijk en brachten een bezoek aan de duinen van Pilat. Dit zijn, met 107 meter boven zeeniveau, de hoogste duinen van Europa. Ze liggen vlakbij Bordeaux en strekken zich uit langs een 3 kilometer lange kustlijn en reiken 500 meter landinwaarts.
———
In het zuiden van Frankrijk zijn ook resten van de Atlantikwall te vinden. Zo ook bij de duinen van Pilat. Hier en daar zie je betongevaarten verzonken in het zand. Dit zijn Duitse bunkers die onderdeel waren van de Atlantikwall. Deze werden geplaatst in 1942 om de door Duitsland bezette gebieden te verdedigen tegen een invasie. Doordat de duinen zich verplaatsen zijn de bunkers in de loop van de jaren langzaam naar beneden richting de zee gegleden.
———
Als je deze bunkers, na 11 uur op de snelweg vanuit Noord-Holland, ziet besef je wat een enorm bouwproject deze Atlantikwall geweest moet zijn. Een verdedigingslinie van Noorwegen tot het puntje van Zuid-Frankrijk..

No items found.