Waar komt de naam Holland vandaan?

Waar komt de naam Holland vandaan?

Ongeveer 900 jaar geleden wordt de naam Holland voor het eerst gebruikt als naam voor een graafschap ter grote van huidig Noord- en Zuid-Holland.

DOOR:
Axel Stam
Sunday
7
February
2021
Waar komt de naam Holland vandaan?

Holland stond onder leiding van een graaf. Graaf Floris II heeft zich met deze vermelding onsterfelijk gemaakt, omdat hij in het desbetreffende document als eerste ‘Graaf van Holland’ genoemd wordt. Saillant detail is dat Floris bekend kwam te staan als Floris de Vette/Dikke.

————

Rond 1100 was Holland geen onbelangrijke uithoek van het Duitse Rijk meer. De Hollandse graven stonden hun mannetje en de economie was groeiende. De naam Holland, of eigenlijk Holtland, wordt voor het eerst gebruikt in een Utrechtse bron uit 1061. Internationaal kende men het gebied toen echter nog alleen als West-Frisia. De naam Holtland wijst op een bosrijk gebied, want ‘holt’ betekende hout. Er werd met ‘holt’ echter wel eikenbossen bedoeld, want elzen- en wilgenbossen werden toen ‘woud’ genoemd.

————

De naam Holtland kwam niet uit de lucht vallen. Al in de 9e eeuw komt het een keer voor in een document. De naam werd daarin alleen niet gebruikt voor een heel graafschap, maar voor een bosrijk gebiedje nabij Leiden (of Haarlem). Sinds de 11e eeuw noemen mensen in de regio zichzelf Holtlanders en dit heeft zich langzaam uitgebreid. Met de jaren begon men internationaal ook de naam 'Hollandi' te gebruiken voor de inwoners in de regio. Uiteindelijk werd het zo wijdverspreid dat de graaf besloot het graafschap te vernoemen.

————

Holland is dus iets anders dan Nederland! De naam Holland wordt, zeker in het buitenland, vaak onterecht als naam gebruikt voor ons hele land. Dit fenomeen is nog steeds een gevolg van het stimuleren van het nationaal besef van Holland in de 16e en 17e eeuw, waarin Noord- en Zuid-Holland de belangrijkste provinciën waren.

————

Kaart: @universityofgroningen

No items found.