Wereldberoemde jurk uit het Palmhoutwrak lag 400 jaar op de bodem

Wereldberoemde jurk uit het Palmhoutwrak lag 400 jaar op de bodem

We brachten dit weekend een bezoek aan @kaapskil op Texel. Het topstuk van dit museum is een zeldzame en beeldschone 17e-eeuwse jurk.

DOOR:
Axel Stam
Friday
14
April
2023
 Wereldberoemde jurk uit het Palmhoutwrak lag 400 jaar op de bodem

De oostkant van Texel is geen onbekende plek voor scheepswrakken. In de zeventiende- en achttiende eeuw lagen er soms wel honderden schepen bij het eiland voor anker. Deze kwamen vanuit de Zuiderzee om proviand in te slaan op Texel voor de lange reis begon en te wachten op de juiste wind. Als er zware storm opstak ging het soms mis en gingen er schepen verloren.

De enorm kostbare jurk is ondanks bijna vier eeuwen op de bodem van de zee nog in verrassend goede staat. De vondst is uniek, want er is nauwelijks kleding uit de zeventiende eeuw bewaard gebleven in de wereld. De jurk is gemaakt van zijde satijn en heeft een ingeweven bloemenmotief. Hoewel hij nu een kleurrijke uitstraling heeft, had het kledingstuk oorspronkelijk waarschijnlijk één kleur.

Qua stijl sluit de japon goed aan bij de mode in West-Europa tussen 1620 en 1630. Op verschillende schilderijen uit die periode zijn vergelijkbare kledingstukken te zien. Het gebruik van kostbare materialen en de aansluiting bij de gangbare mode wijzen erop dat de eigenaar zeer welvarend was en waarschijnlijk tot de hoogste sociale klasse behoorde. Ben je een keer op Texel? Dan is de jurk zeker een aanrader om te gaan bekijken!

Bron: @kaapskil

No items found.