Wie lost dit 1500 jaar oude mysterie op?

Wie lost dit 1500 jaar oude mysterie op?

Van veel archeologische voorwerpen heeft men een idee van wat het geweest zou kunnen zijn. De dodecaëder (📷1-3) is hierbij een uitzondering.

DOOR:
Axel Stam
Wednesday
17
November
2021
Wie lost dit 1500 jaar oude mysterie op?

Sommige van deze bijzonder uitziende voorwerpen zijn bijna 2000 jaar oud en komen uit de periode dat de Romeinen de scepter zwaaiden in Europa. De wildste theorieën doen de ronde over deze dodecaëders, maar niemand kan met zekerheid zeggen waar ze voor dienden.
———
De naam dodecaëder refereert naar de vorm van het voorwerp. Dodecaëder is het Griekse woord voor een regelmatige twaalfvlakkige vorm. De grootte van de gevonden voorwerpen verschilt van 4 tot 8,5 centimeter. Onderzoekers weten dat ze ooit zijn gemaakt door brons in een mal van klei te gieten, waarna de fancy bolletjes er later opgezet werden.
———
Er zijn zo’n 100 dodecaëders gevonden in onder andere Engeland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Montenegro. Ook in Nederland zijn er 3 exemplaren gevonden in Hartwerd (Friesland), Elst (Gelderland) en in de Waal bij Nijmegen. Het vreemde is dat er rond de Middellandse Zee geen enkele dodecaëder gevonden is. Het gebied waar ze gevonden zijn komt overeen met het leefgebied van de Kelten.
———
Veel onderzoekers hebben geprobeerd te achterhalen hoe men dit voorwerp gebruikte. De theorieën gaan van speelgoed, een kandelaar en een astronomisch hulpmiddel tot een meetinstrument voor het bepalen van de juiste zaaitijd. Op Youtube is zelfs een filmpje te vinden van iemand die met de hulp van een dodecaëder een handschoen weet te breien. Hopelijk zal het mysterie van de dodecaëder ooit nog opgelost worden, maar het lijkt onwaarschijnlijk..
———
Bron: @rijksmuseumvanoudheden

No items found.