Amsterdams drinkwater tussen de Duitse bunkers

Amsterdams drinkwater tussen de Duitse bunkers

In de middeleeuwen kampt Amsterdam met een probleem: schoon drinkwater. De grachten zijn zo vervuild dat er in de 15e eeuw besloten wordt het water ergens anders te halen.

DOOR:
Axel Stam
Tuesday
23
March
2021
Amsterdams drinkwater tussen de Duitse bunkers

Vanaf dat moment wordt er schoon water met bootjes en emmertjes aangevoerd vanuit de Haarlemmermeer, Gein en Vecht. Men moest dus relatief veel moeite doen voor een emmer schoon water.

————

Tussen 1500 en 1800 explodeert het inwonersaantal in de hoofdstad van 40.000 naar 220.000. Het aanvoeren van water met emmers is niet meer voldoende. Er worden diverse drinkwaterplannen bedacht, maar er komt weinig van de grond.

————

In 1845 ligt er een plan om een waterleiding met schoon gefilterd duinwater vanuit de duinen naar de stad aan te leggen. De invloedrijke schrijver en rijksadvocaat Jacob van Lennep is enthousiast en gaat voor zijn stad op zoek naar een financiering. Na een aantal jaren vind hij genoeg geldschieters en op 12 december 1853 wordt bij de Haarlemmerpoort in Amsterdam het eerste duinwater verkocht voor 1 cent per emmer💸

————

Vandaag de dag zuivert Waternet hier nog zo'n 70 miljoen m3 water per jaar. Dit komt neer op 2/3 van het totale verbruik in de stad Amsterdam. Naast het oudste waterwingebied van Nederland zijn de waterleidingduinen ook nog eens een beschermd natuurmonument met veel flora en fauna.

————

In de duinen zijn ook tientallen Duitse bunkers te vinden die stammen uit de Tweede Wereldoorlog. Ze maakten deel uit van de Atlantikwall. Deze verdedigingslinie moest de hele Europese westkust verdedigen tegen invasies. Genoeg historie in dit prachtige gebied🤩

No items found.