Anti-Fake News zoldervondst uit de Tweede Wereldoorlog

Anti-Fake News zoldervondst uit de Tweede Wereldoorlog

Op de zolder bij familie deden we laatst weer een spannende ontdekking. Het bleken twee edities van ‘De Wervelwind’ uit 1943.

DOOR:
Axel Stam
Tuesday
1
February
2022
Anti-Fake News zoldervondst uit de Tweede Wereldoorlog

Direct na de capitulatie van Nederland in mei 1940 richtten de Duitsers zich op de pers. Ze wilden hetzelfde pers- en propagandasysteem als in Duitsland uitrollen. Sinds Hitler in 1933 benoemd was tot Rijkskanselier was de pers grotendeels onder controle van de nazi’s. Al snel ontstonden er in Nederland verzetsbladen om het Duitse fake news tegen te gaan.
———
Gedurende de oorlog werd het alleen steeds lastiger om in Nederland (juiste) informatie van buitenaf te krijgen. De info kwam voornamelijk binnen via radiozenders als Radio Oranje en de Brandaris. Deze zagen in dat het belangrijk was de Duitse propaganda en fake news tegen te gaan. Toen de Duitsers beslag legden op de Nederlandse radio’s werd het nog moeilijker gemaakt. Begin 1942 werd er door onder andere Radio Oranje besloten samen met de Royal Air Force (R.A.F.) blaadjes en krantjes te gaan droppen boven Nederland.
———
Één van die illegale blaadjes die boven Nederlands grondgebied werd afgeworpen was De Wervelwind. Deze werd voor het eerst gedropt op 1 april 1942. Het nieuws in deze blaadjes werd vaak weer gebruikt om bestaande Nederlandse ondergrondse kranten te vullen. Uiteindelijk zouden er 24 edities van De Wervelwind door de R.A.F. verspreid worden. Het laatste nummer verscheen in december 1944.

No items found.