De Bickers in de Quote 500 van de 17e eeuw

De Bickers in de Quote 500 van de 17e eeuw

Dit zijn de portretten van de twintigjarige Gerard Bicker, vader Andries Bicker en moeder Trijn Tengnagel.

DOOR:
Axel Stam
Sunday
6
February
2022
De Bickers in de Quote 500 van de 17e eeuw

De regentenfamilie Bicker had, samen met de familie de Graeff, bijna een halve eeuw het bestuur over Amsterdam, het gewest Holland en daarmee ook over de Republiek. Op het hoogtepunt in 1646 hadden zeven leden van de familie Bicker tegelijk een politieke functie.
———
De Bickers waren rijk en werden in 2004 zelfs opgenomen in de lijst met rijkste Nederlandse families van de 17e eeuw. De familie was zo bekend dat de dichter Joost van den Vondel schreef: ‘Zoo wyt als Bickers vlagh den grooten Oceaen Beschaduwde, en doorsnee met ryck gelade schepen, die ‘s weerelts gouden oegst in Hollants boezem slepen’.
———
Vader Andries verdiende een vermogen met pelshandel vanuit Rusland en werd 10 keer als burgemeester van Amsterdam verkozen. In 1642 gaf hij schilder Bartholomeus van der Helst de opdracht een aantal portretten te maken van hem en zijn familie.
———
Wat direct opvalt is het overgewicht van zoon Gerard. Volgens sommige bronnen woog hij wel 220 kilogram. Gerard is door zijn corpulentie vaak gebruikt als voorbeeld van een verwende rijkeluiszoon uit de 17e eeuw. Het is een feit dat hij een stuk minder ambitieus was dan zijn vader. In 1649 kreeg hij een baantje als Drost van Muiden en ging hij in het @muiderslot wonen. Gerard overleed relatief jong op 44-jarige leeftijd.

No items found.