De laatste rustplaats van de Oranjes - Grafkelder in Delft

De laatste rustplaats van de Oranjes - Grafkelder in Delft

De grafkelder van Oranje-Nassau in de Nieuwe Kerk in Delft is de plek waar de meeste leden van de Koninklijke familie begraven liggen.

DOOR:
Axel Stam
Thursday
4
February
2021
De laatste rustplaats van de Oranjes - Grafkelder in Delft

Het is er dringen geblazen; alle royalties liggen boven, onder en achter elkaar. Omdat de kelder voor het gewone publiek niet toegankelijk is, weten we slechts van beschrijvingen en tekeningen hoe het interieur en de opstelling eruit ziet.

————

In 1584 kon de in Delft vermoorde Willem I van Oranje niet worden bijgezet in het familiegraf in Breda omdat deze stad in Spaanse handen was. Zijn gebalsemde lichaam werd daarom in een geïmproviseerd graf gelegd in de Nieuwe Kerk in Delft. Dit was het begin van het praalgraf van toekomstige Oranjes.

————

Tijdens de Franse bezetting onder Napoleon en de Franse Revolutie waren de Oranjes niet aan de macht. De grafkelder bleef in deze tijd gespaard waardoor de traditie kon worden voortgezet. Vanaf 1822 werd een nieuw deel in gebruik genomen omdat de oude kelder te klein werd. In de nieuwe kelder werden o.a. Wilhelmina, Juliana, Claus en Bernhard bijgezet.

————

Interessant feit is dat de laatste overleden Oranjes Prins Friso en Prinses Christina niet zijn bijgezet in Delft. Tegenwoordig is het bij wet niet meer verplicht voor leden van het Koninklijk huis om begraven te worden in Delft. Waarom Friso en Christina hier niet zijn begraven heeft de familie nooit bekend gemaakt.

No items found.