De Zeppelin: Een vliegend monster boven Nederland

De Zeppelin: Een vliegend monster boven Nederland

In 1929 doemde er boven de Nederlandse steden een enorme zeppelin op.

DOOR:
Axel Stam
Tuesday
16
February
2021
De Zeppelin: Een vliegend monster boven Nederland

Dit gevaarte genaamd ‘Graf Zeppelin’ was vernoemd naar de ontwikkelaar van deze luchtschepen: Ferdinand Zeppelin. Het schip was bijna 240 meter lang en had een diameter van 30 meter. Toen het in 1928 zijn eerste vlucht maakte was het de grootste zeppelin ooit gebouwd.

————

In de jaren ’30 werden zeppelins gezien als de toekomst. Men probeerde de weg vrij te maken voor het regelmatig vervoeren van post en passagiers met deze gevaartes. De Graf Zeppelin was gebouwd om experimenten uit te voeren en demonstraties te geven om zo het publiek warm te maken.

————

In 1929 vetrok de Graf Zeppelin voor een tocht rond de aarde. Hij voltooide deze in 21 dagen, 5 uur en 31 minuten. In de jaren erna ging het populaire luchtschip enkele malen Europa door. Bijna heel Nederland had tegen die tijd wel gehoord van het vliegende wonder. Men wachtte met smart op de dag dat hij boven Nederland zou verschijnen. Tussen 1929 en 1932 gebeurde dit een aantal keer (zie 📷).

————

Toen de zeppelin met de naam Hindenburg in 1937 verongelukte bereikte het vertrouwen in deze machines echter een dieptepunt. Één maand na de Hindenburgramp werd de Graf Zeppelin al uit dienst gehaald en werd er een museum van gemaakt. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog besloot de Duitser Hermann Göring alle nog bestaande zeppelins te slopen en de materialen te gebruiken voor de Duitse oorlogsmachine.

————

Bronnen: @stadsarchief & @hetutrechtsarchief

📷1: Zeppelin boven Nijmegen

📷2: Boven de Amsteldijk en Willibrorduskerk, Amsterdam

📷3: Boven de Prins Hendrikkade, Amsterdam

📷4: Boven het Centraal Station, Amsterdam

📷5: Boven de @domtorenutrecht

📷6: Boven Maastricht

No items found.