De zwaarste aardbeving in Nederland ooit was in Roermond

De zwaarste aardbeving in Nederland ooit was in Roermond

Aardbevingen zijn aan de orde van de dag. Of het nou over het enorme drama in Turkije of de verzakkende huizen in Groningen gaat, het nieuws staat er vol mee.

DOOR:
Axel Stam
Tuesday
11
April
2023
De zwaarste aardbeving in Nederland ooit was in Roermond

Grote aardbevingen zijn in Nederland gelukkig vrij zeldzaam. De zwaarst gemeten aardbeving ooit in Nederland vond niet plaats in Groningen, maar in het Limburgse Roermond. Op 13 april 1992 vond daar een aardbeving van 5,8 op de schaal van Richter plaats.

Rond half vier in de nacht werden mensen wakker geschud. Het epicentrum lag een paar kilometer ten zuiden van Roermond. De aardbeving werd niet alleen in Nederland gevoeld, maar zelfs in Frankrijk, Zwitserland, Tsjechië en Engeland. De gevolgen waren evengoed nog redelijk te overzien. In het gebied tussen Heinsberg, Maaseik en Roermond hadden vooral de oudere gebouwen, zoals kerken, last van schade. Er was ook veel autoschade, veroorzaakt door vallend puin.

De totale schade werd geschat op 275 miljoen gulden. De schade in Nederland kwam neer op 170 miljoen gulden (77 miljoen euro). De gevolgen van de aardbeving vielen dus relatief mee. Dit kwam omdat de breuk plaatsvond op 17 kilometer diepte in de zogenaamde Peelrandbreuk. In het gebied rond de breuk waren wel landverschuivingen en oeververzakkingen te zien (📷1-3). Er viel uiteindelijk één slachtoffer. Een vrouw in Duitsland schrok zo erg van de beving dat ze overleed aan een hartverlamming.

No items found.