Door brandstoftekorten kwamen er in de Tweede Wereldoorlog creatieve voertuigen op straat
In de Tweede Wereldoorlog werd brandstof met de dag schaarser en daar moesten oplossingen voor bedacht gaan worden
De Duitse bezetter eiste alle benzine op, wat er al snel toe leidde dat burgers zonder kwamen te zitten. Men bleef creatieve oplossingen zoeken om zo mobiel mogelijk te blijven. Er ontstonden daardoor allerlei bijzondere voertuigen die bijvoorbeeld op gas reden.
Aan het einde van de oorlog reden er meer civiele voertuigen rond met een gasgenerator dan met een gewone benzinemotor. In zo’n gasgenerator werden kolen, hout of turf omgezet in gas, waarop de motor dan draaide. De gasgenerator moest al draaiende meegenomen worden (📸2-3). De meeste motoren draaiden alleen niet al te best op gas. Men moest de generator ook altijd voorverwarmen voordat men kon vertrekken. Daardoor was het rijden met een gasgenerator alleen geschikt voor langere afstanden.
Sommige autobezitters kozen daardoor voor stadsgas, wat ze in een enorme ballon op het voertuig moesten meevoeren. Dit soort constructies leverden vreemde beelden op (📸1). Toch bleef de actieradius met dit stadsgas beperkt. Een ballon van vier kuub stond gelijk aan slechts 2,4 liter benzine. Men moest niet te ver van huis en zorgen dat er altijd een gasfabriek in de buurt was om te tanken.
Bronnen: @verzetsmuseum, @archiefmiddengroningen en @haagsgemeentearchief