Enige vrouw met het Nederlandse Vliegerkruis

Enige vrouw met het Nederlandse Vliegerkruis

Ida Veldhuyzen van Zanten werd geboren op 22 juni 1911 in Hillegom en was een avontuurlijke type. In Zuidoost-Azië besloot ze voor het eerst te gaan vliegen.

DOOR:
Axel Stam
Sunday
30
January
2022
Enige vrouw met het Nederlandse Vliegerkruis

Eenmaal terug in Nederland wilde ze bij de KLM gaan werken, maar zonder gymnasiumdiploma kon ze niet aan de slag als stewardess. Met veel moeite kwam ze in 1939 toch in dienst en kon daar enkele maanden werken totdat de Tweede Wereldoorlog uitbrak.
———
Ida had zich aangesloten bij het Korps Vrouwelijke Vrijwilligers (KVV). Ze reed onder andere met brandblussers door Amsterdam en hielp Rotterdamse gezinnen die getroffen waren door het bombardement. De Duitsers hieven het KVV alleen op in 1941. Ida hoorde via de BBC dat de Royal Air Force op zoek was naar vrouwelijke transportpiloten en zette haar zinnen op vluchten naar Engeland. Twee vluchtpogingen via de Noordzee mislukten. Begin 1942 lukte het via een landroute. Via Roosendaal, Nancy, Geneve, Bilbao, Madrid bereikte ze Lissabon, waar ze op een vliegtuig richting Londen stapte.
———
In Engeland aangekomen kreeg ze werk bij de Air Transport Auxiliary (ATA). Deze organisatie vloog vliegtuigen over van de fabrieken naar de squadrons. Dit was lastig en gevaarlijk werk, doordat de velen verschillende typen vliegtuigen moesten worden gevlogen met niet meer dan een handboek. In totaal maakte Ida 583 vlieguren bij de ATA en ontving hiervoor een onderscheiding: Het Vliegerkruis. Van alle 737 gedecoreerden die het Vliegerkruis ontvingen was zij de enige vrouw.
———
Na de oorlog vloog Ida voor een luchtvaartbedrijf tussen Engeland en Kaapstad, waarna ze het beroep vaarwel zei. Het bleef wel een hobby. Zelfs als tachtiger vloog ze nog geregeld. Ida Veldhuyzen van Zanten overleed op 19 oktober 2000 op 89-jarige leeftijd.
———
📷1: Uniform van Ida in museum Engelandvaarders

No items found.