Het waargebeurde verhaal van held en slachtoffer Pieter Dourlein

Het waargebeurde verhaal van held en slachtoffer Pieter Dourlein

Na het uitbreken van de oorlog besluit Dourlein naar Engeland te vluchten en geheim agent te worden. Hij wordt slachtoffer van het 'Englandspiel'.

DOOR:
Axel Stam
Tuesday
12
October
2021
Het waargebeurde verhaal van held en slachtoffer Pieter Dourlein

Toen matroos Pieter Dourlein (📷1) in 1940 terugkwam uit Nederlands-Indië, bleek dat er geen sprake zou zijn van verlof. Hij vocht met de mariniers mee in Rotterdam tegen de Duitsers. Na de capitulatie wilde hij naar Engeland. De eerste poging was met een kano over open zee en mislukte. Een tweede poging via IJmuiden was succesvol. Dourlein had samen met twee anderen een motorboot geregeld. Ze werden na 50 uur opgepikt door een Engelse mijnenveger.
———
In Engeland kwam Dourlein via Prins Bernhard bij de marine. Op de Hr. Ms. Isaac Sweers nam hij in 1942 aan enkele acties deel. Dourlein besloot echter de opleiding tot geheim agent te starten. In 1943 werd hij boven de Veluwe vlakbij Ermelo gedropt. Dourlein had de opdracht Nederlandse verzetsgroepen te instrueren. De Duitsers stonden hem echter op te wachten. Hij was slachtoffer geworden van het ‘Englandspiel’, werd gevangen genomen en naar kamp Haaren gebracht. De hele Nederlandse geheime operatie bleek verraden te zijn. Ruim vijftig Nederlandse en Britse agenten waren al opgepakt, zonder dat dat in Engeland bekend was. De gevangen agenten stuurden, met een Duits pistool op hun hoofd gericht, berichten die de Britse geheime diensten geloofden.
———
Op 31 augustus 1943 wist Pieter Dourlein uit kamp Haaren te ontsnappen en via Parijs, Zwitserland, Madrid en Gibraltar de Britten te waarschuwen dat het hele Nederlandse netwerk in Duitse handen was. De Britten geloofden hem in eerste instantie niet en hij werd vastgezet op verdenking van contraspionage. Pas na vier maanden werd Dourlein verbitterd vrijgelaten en ging aan de slag bij het 320 Dutch Squadron van de Royal Air Force. Hij was tot het einde van de oorlog betrokken bij gevechten. Pas na de oorlog op 6 oktober 1950 werd Dourlein benoemd tot Ridder 4e klasse der Militaire Willems-Orde.
———
📷2: Prins Bernhard en Pieter Dourlein
📷3: Oproep na ontsnapping uit Kamp Haaren

No items found.