In Australië leert men op school over Dirk Hartog. Weten jullie wie dat is?

In Australië leert men op school over Dirk Hartog. Weten jullie wie dat is?

De Amsterdammer Dirk Hartog staat bekend als de eerste Europeaan die de westkust van Australië bereikte.

DOOR:
Axel Stam
Thursday
7
January
2021
In Australië leert men op school over Dirk Hartog. Weten jullie wie dat is?

De Amsterdammer Dirk Hartog staat bekend als de eerste Europeaan die de westkust van Australië bereikte. In oktober van het jaar 1616 stuitte Dirk als schipper in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie op een eiland wat tegenwoordig zijn naam draagt. De eindbestemming was eigenlijk het Indonesische eiland Java, maar er ging qua navigatie het een en ander mis. Ze waren veel te ver naar het oosten gevaren.

Op 25 oktober besloot Dirk aan land te gaan op het onbekende stuk land. Ze hadden het gevoel iets ontdekt te hebben, omdat het land op geen enkele kaart te vinden was. Na twee dagen besloten Dirk en zijn kornuiten alweer te vertrekken, maar niet zonder iets achter te laten als bewijs. Ze spijkerden een platgeslagen tinnen eetbord op een paal, waar een Nederlandse tekst op geschreven was.

Tegenwoordig krijgen alle scholieren in Australië tijdens de geschiedenisles te horen over de Dirk Hartogschotel. De schotel is dan ook het eerste en oudste voorwerp dat getuigt van Europees bezoek in Australië!

In 2016 is de schotel gerestaureerd door het @rijksmuseum. Tijdens een staatsbezoek werd de schotel onthuld door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Als eerbetoon aan de ontdekkingsreiziger zijn er enkele eilanden in het gebied vernoemd naar hem: de Dirk Hartog eilanden. In Amsterdam is er ook een straat vernoemd naar hem: de Dirk Hartoghstraat.

Mocht je ooit nog eens een bezoek brengen aan de eilanden dan zijn er op de foto's hieronder nog 10 to-do tips te vinden🤩.

Bronnen: @stadsarchief & @rijksmuseum

No items found.