Lili Bleeker bracht eigenhandig de microscoop terug naar Nederland

Lili Bleeker bracht eigenhandig de microscoop terug naar Nederland

Lili Bleeker werd in 1897 geboren als jongste dochter van een predikant uit Middelburg. Ze bleek zeer begaafd te zijn.

DOOR:
Axel Stam
Monday
9
May
2022
Lili Bleeker bracht eigenhandig de microscoop terug naar Nederland

Ze ging sterrenkunde en natuurkunde studeren en promoveerde in 1928 cum laude. Bleeker probeerde zichzelf staande te houden in een mannenwereld en zette zich in voor de emancipatie van vrouwen. In die periode werden vrouwen zodra ze trouwden nog ontslagen uit overheidsbanen. Ze besloot daarom nooit te trouwen met haar partner Gerard Willemse.

Bleeker begon in 1930 een fysisch adviesbureau en richtte in 1939 de Nederlandsche Optiek- en Instrumentenfabriek (Nedoptifa) in Zeist op. Ze bouwden beide bedrijven vanaf de grond op en beide werden succesvol. Volgens werknemers probeerde ze actief de verhouding tussen mannen en vrouwen in balans te brengen door veel jonge vrouwen een kans te geven.

Nedoptifa was het eerste bedrijf ter wereld dat complete fasecontrastmicroscopen produceerde. Voor de ontwikkeling van deze microscopen had ze samengewerkt met Frits Zernike. In 1947 verworven zij samen het octrooi. Zernike kreeg voor de ontwikkeling van deze microscoop in 1953 de Nobelprijs en Bleeker deelde mee in de eer.

In 1963 nam Bleeker eervol ontslag bij Nedoptifa. Uiteindelijk kreeg ze de ziekte van Alzheimer, overleed haar partner Willemse in 1980 en kwam ze zelf in een zorginstelling terecht. Ze stierf in 1985, compleet in de vergetelheid geraakt. Op haar begrafenis werd met geen woord gesproken over alles wat ze bereikt had. Ze werd zelfs naamloos begraven naast haar partner. Pas in 1997 kreeg haar graf een naam.

📷: Dr. Bleeker achter een draaibank, rond 1930

No items found.