Nederlandse oogarts F.C. Donders was revolutionair

Nederlandse oogarts F.C. Donders was revolutionair

Als je F.C. Donders zegt dan denk je misschien aan een voetbalclub of de broer van Roy, maar niets is minder waar

DOOR:
Axel Stam
Monday
26
June
2023
Nederlandse oogarts F.C. Donders was revolutionair

Franciscus Cornelis Donders was de belangrijkste Nederlandse medicus van zijn tijd. Hij werd geboren in 1818 in Tilburg, studeerde in Utrecht en kwam bekend te staan als een revolutionaire oogarts. Hij was verantwoordelijk voor het huidige systeem van indelingen, verklaringen en correcties van oogafwijkingen.

In 1847 werd Donders hoogleraar oogheelkunde aan de Universiteit van Utrecht. Hij toonde de vandaag nog steeds geldende ‘Wet van Donders’ aan. Die hield in dat hoe het oog ook draaide of bewoog, hij altijd de juiste driedimensionale positie kon aanhouden door het corrigeren van de hersenen. Hiernaast ontwikkelde hij ook een test op kleurenblindheid.

Rond 1852 was Donders de enige persoon in Nederland die een zogenaamde oftalmoscoop kon gebruiken. Hiermee was hij in staat het netvlies van een oog te inspecteren. Al snel kreeg hij een toestroom van patiënten. Dit bouwde hij uit tot het Ooglijdersgasthuis in Utrecht. Dit verwierf al snel internationale bekendheid. Naast verzorging vond er namelijk ook onderwijs en onderzoek plaats. Hiermee was het de eerste van zijn soort in Nederland.

Aan het Janskerkhof in Utrecht staat tegenwoordig een monument van Donders (📸1) en op zijn geboortehuis in Tilburg is een gedenkplaat geplaatst. Verder is zijn naam verbonden aan het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour van de Radboud Universiteit Nijmegen, is er het Stichting Dondersfonds en de F.C. Donders Leerstoel aan de Universiteit Utrecht. Er zijn ook talloze straten naar hem vernoemd in onder andere Utrecht, Amsterdam, Hilversum, Groningen en Nijmegen.

Bron: Van Rossem vertelt (@rtvutrecht)

No items found.