The Bronx in New York en de link met Nederland

The Bronx in New York en de link met Nederland

Het is vandaag 347 jaar geleden dat Nederland de Noord-Amerikaanse kolonie Nieuw Nederland officieel overdroeg aan de Engelsen. Nieuw Amsterdam werd New York.

DOOR:
Axel Stam
Wednesday
10
November
2021
The Bronx in New York en de link met Nederland

We stuitten op het interessante verhaal van de herkomst van één van de New Yorkse stadsdelen, The Bronx. Er wonen op dit moment ongeveer 1.44 miljoen mensen in The Bronx en het is daarmee bijna tweemaal zo groot als Amsterdam.
———
Het verhaal gaat dat The Bronx zijn naam indirect ontleent aan ene Jonas Bronck. Jonas werd geboren in Zuid-Zweden rond 1600, werd zeeman en maakte onder andere reizen naar India en Japan. In 1619 besloot hij naar Nederland te trekken. Op 6 juli 1638 trouwde Bronck met Teuntje Joriaens in de Nieuwe Kerk van Amsterdam. Het bewijs daarvan is nog steeds in het @stadsarchief te vinden (📷2). Na dit huwelijk besloot het echtpaar naar Noord-Amerika te emigreren.
———
In juni 1639 arriveerde Jonas Bronck in Nieuw Nederland. Hij voer met het schip De Brant van Toryen de huidige East River op. Hij was een van de eerste die zich met een groep mensen in het gebied settelde wat nu The Bronx is. Bronck kocht dit gebied van de inheemse bevolking en doopte het Bronck’s Land (📷1). De naam van de rivier in de buurt werd Bronck’s rivier.
———
Jonas Bronck overleed in 1643 waarna zijn land werd verkocht. Het grappige is dat het land aan het einde van de 17e eeuw al geen Broncksland meer genoemd werd. De rivier bleef echter wel de naam Bronck’s River houden wat later werd verkort tot Bronx River. Uiteindelijk is het stadsdeel van New York vernoemd naar de rivier die er doorheen liep.
———
📷3-4: Deel van een kaart van The Bronx uit 1897.

Bron: @thebronx.thenandnow

No items found.