Vluchten voor de ondraaglijke geur van de Amsterdamse grachten

Vluchten voor de ondraaglijke geur van de Amsterdamse grachten

Een paar eeuwen geleden was het wonen in een stad als Amsterdam geen pretje.

DOOR:
Axel Stam
Sunday
3
April
2022
Vluchten voor de ondraaglijke geur van de Amsterdamse grachten

De grachten werden in die tijd niet gespuid en dit veroorzaakte als het warm werd een verschrikkelijke geur. Om in de zomer de stank, ziektes en de drukte te vermijden brachten veel welgestelde Amsterdammers de zomermaanden in de ‘gezonde’ lucht buiten de stad door.

———

Veel rijke stadsbewoners lieten buitenplaatsen bouwen in nabijgelegen aantrekkelijke gebieden die goed bereikbaar waren vanuit de stad. In Nederland waren deze plekken bijvoorbeeld aan de Vecht, de Amstel, in het Kennemerland, het Gooi en in de duinen bij Wassenaar en Den Haag. Vanmiddag waren we op bezoek bij een typisch voorbeeld hiervan: Buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid. Dit is een buitenplaats die in de achttiende eeuw is gesticht door Amsterdamse regenten. In die periode lag dit landgoed aan het Wijkermeer en was makkelijk bereikbaar vanaf Amsterdam per boot.

———

De historie van Beeckestijn begon in de zestiende eeuw met de bouw van een boerderij door een Amsterdamse koopman. Pas in 1716 wordt de oorspronkelijke boerderij gesloopt en wordt er gestart met de bouw van de panden die er nu nog staan. De aanleg van het Noordzeekanaal in 1876 zorgde er bijna voor dat Beeckestijn gesloopt moest worden, maar er werd uiteindelijk gekozen voor een iets noordelijkere route van het kanaal.

No items found.