Waar is het standbeeld op de Dam heen?

Waar is het standbeeld op de Dam heen?

Nadat we gister op de Dam waren en een toen&nu foto plaatsten kregen we een hoop vragen.

DOOR:
Axel Stam
Saturday
4
December
2021
Waar is het standbeeld op de Dam heen?

Nadat we gister op de Dam waren en een toen&nu foto plaatsten kregen we een hoop vragen. Deze gingen over de aanwezigheid van een standbeeld in de eerste foto (📷1) uit 1900. Dit standbeeld is er in 2021 namelijk niet meer (📷2). Wat was dit voor standbeeld en waarom is hij weggehaald?
———
Tegenwoordig kent iedereen het @nationaalmonument op de Dam. Voor 1914 stond er echter een ander nationaal monument. Dit stond bekend als ‘Naatje van de Dam’. Het monument was opgericht als herinnering aan de Tiendaagse Veldtocht van 1831. De troepen van koning Willem I waren in augustus van dat jaar naar het zuiden gegaan om de opstand van de Belgen de kop in te drukken. De Nederlandse troepen boekte enkele successen, maar door dreiging van Franse troepen kwam het tot een wapenstilstand. Nederland was toch trots, want ze hadden ‘flink van zich afgebeten’.
———
Uiteindelijk werd er door veteranen in 1856, ruim 20 jaar na de veldtocht, een monument opgericht. Het werd een vrouwfiguur dat symbool moest staan voor de eendracht van het Nederlandse volk. Saillant detail was dat het beeld werd gemaakt van Belgisch zandsteen en ontworpen werd door een geboren Belg. Het monument was 4 meter hoog en stond op een sokkel van 18 meter. Het kreeg al snel de bijnaam Naatje (📷3).
———
Naatje bleek echter slecht van kwaliteit. Bij een strenge winter verloor het de neus en over de jaren vielen er steeds meer ledematen van het beeld af. Ook het gezicht van het beeld werd steeds meer aangetast door het weer. De fontein aan de onderkant van de sokkel functioneerde ook zelden. Het was een zielig zooitje geworden. Fun fact: Hier komt de uitdrukking ‘dat is naatje’ vandaan. Als iets naatje is dan is het waardeloos of een mislukking. Op 8 april 1914 was het einde verhaal voor Naatje. Het beeld werd weggehaald en is nooit meer teruggekomen.
———
‼️VOLG ONS VOOR MEER VERHALEN‼️
———
Bron: @stadsarchief

No items found.