Waarom is Amsterdam de hoofdstad van Nederland

Waarom is Amsterdam de hoofdstad van Nederland

Den Haag is sinds de graven van Holland zich daar in de middeleeuwen vestigden het bestuurscentrum van ‘Nederland’.

DOOR:
Axel Stam
Thursday
9
December
2021
Waarom is Amsterdam de hoofdstad van Nederland

Den Haag is sinds de graven van Holland zich daar in de middeleeuwen vestigden het bestuurscentrum van ‘Nederland’. Het is natuurlijk wel een beetje vreemd dat dit dan niet de hoofdstad is. Sinds wanneer is Amsterdam de hoofdstad en wie heeft die keuze gemaakt?
———
Hiervoor moeten we terug naar Napoleon Bonaparte. Na de Franse revolutie vielen in 1795 de Franse troepen Nederland binnen. Dit resulteerde in de Franse tijd waarin de zogenaamde patriotten de scepter zwaaiden in Nederland. In 1806 besloot Napoleon zijn jongere broertje Lodewijk Napoleon (📷1) koning van Nederland te maken. Hier had Lodewijk in eerste instantie totaal geen zin in, maar hij had geen keuze.
———
Eenmaal in Nederland bracht hij zijn eerste jaar door in Den Haag. Lodewijk was echter van mening dat het zeeklimaat een slechte invloed had op zijn gezondheid en besloot naar Utrecht te verhuizen. Alle ministeries verhuisde met de vorst mee, waardoor Utrecht automatisch de hoofdstad van Nederland werd. Lodewijk was de enorme paleizen in Frankrijk gewend. Hij wilde wat groters en besloot in 1808 te verhuizen naar Amsterdam, de grootste stad van het land. De koning ging in op een aanbod van het Amsterdamse stadsbestuur om zich in het (toen nog) stadhuis op de Dam te vestigen. Hier ging Lodewijk op in, wat Amsterdam weer de hoofdstad van Nederland maakte.
———
Na ongeveer vier jaar werd Lodewijk in 1810 door zijn broer Napoleon van de troon verwijderd. Nederland werd ingelijfd bij Frankrijk (📷2). Toen Napoleon werd verslagen bij Waterloo was het echter voorbij voor de Fransen en werd koning Willem I gekroond. Hiermee was hij dus eigenlijk de tweede Nederlandse koning, na Lodewijk Napoleon. Koning Willem I keerde met zijn bestuur terug naar Den Haag, maar Amsterdam is sindsdien toch de hoofdstad gebleven. Grappig detail is dat Amsterdam als hoofdstad van Nederland pas in 1983 officieel in de grondwet werd vastgelegd.
———
Bron: @paleisamsterdam, @hisandherstorypodcast&@alomhistorisch

No items found.