Willem van Hanegem verloor zijn vader en broer tijdens een vergeten bombardement

Willem van Hanegem verloor zijn vader en broer tijdens een vergeten bombardement

Op 11 september 1944, tijdens de bevrijding van Zeeland, werd er een bombardement uitgevoerd op het Zeeuwse plaatsje Breskens.

DOOR:
Axel Stam
Saturday
6
August
2022
Willem van Hanegem verloor zijn vader en broer tijdens een vergeten bombardement

Dit bombardement werd uitgevoerd door Britse en Nederlandse piloten van de Royal Air Force. Het doel was terugtrekkende Duitse soldaten te verhinderen een oversteek te maken richting Vlissingen.

Hoewel de haven het doel was, legden de bombardementen 90% van het dorp in puin. In totaal sneuvelden 199 Bressiaanders door de bommen. Door latere oorlogshandelingen zou dit aantal zelfs stijgen naar 225. Kijkend naar deze statistieken (het dorp had toentertijd 2000 inwoners) was Breskens de zwaarst getroffen gemeente van Nederland.

Één van Nederlands bekendste voetballers, Willem van Hanegem, is geboren in Breskens en was ten tijden van het bombardement nog geen half jaar oud. Hij raakte op die donkere 11 september in 1944 zowel zijn vader als zijn broer kwijt. Vader Lo offerde zichzelf op om het leven van een andere baby te redden. Hij werd daarbij geraakt door een granaatscherf in zijn rug, terwijl hij zich als een schild over het kind had ontfermd.

Domme pech dat de vader van Willem op dat moment in Breskens was. Hij had zijn familie juist ondergebracht in een toen veilig gebied. Vader van Hanegem ging echter terug naar Breskens om wat dekens op te halen en had zijn zoons Izaäk en Henk mee. Henk overleefde het bombardement, maar van Izaäk van Hanegem werd nooit een spoor teruggevonden. Waarschijnlijk werd hij geraakt door een voltreffer...

Bron: Artikel van Arthur Huizinga op @nossport

No items found.