Winston Churchill krijgt een warm onthaal in meerdere Nederlandse steden

Winston Churchill krijgt een warm onthaal in meerdere Nederlandse steden

Ongeveer een jaar na de bevrijding van Nederland besluit Winston Churchill met zijn vrouw een bezoek te brengen. Hij bezoekt Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

DOOR:
Axel Stam
Sunday
28
November
2021
Winston Churchill krijgt een warm onthaal in meerdere Nederlandse steden

Op uitnodiging van Koningin Wilhelmina brachten Winston Churchill en zijn  vrouw van 8 tot en met 13 mei 1946 een bezoek aan Nederland. Dit was ongeveer  1 jaar nadat Britse en Canadese soldaten het westen van Nederland hadden  bevrijd. Churchill was de Britse premier tijdens de Tweede Wereldoorlog en  speelde een beslissende rol in de geallieerde overwinning. In 1945 verloor  hij onverwacht de verkiezingen en werd verbannen tot de oppositiebanken. Hij  werd een veelgevraagd spreker en kreeg wereldwijd talloze prijzen. Zo ook in  Nederland.
———
Churchill werd groots ontvangen in het Koninklijk Paleis en de Dam was  gevuld met ongeveer 30.000 enthousiaste mensen. Hij verscheen samen met  Wilhelmina op het balkon van het Paleis (📷3). Churchill stapte zelfs  in een rondvaartboot voor een tocht door de Amsterdamse grachten  (📷4). Hij bezocht Den Haag waar hij het Grootkruis in de Orde van de  Nederlandse Leeuw ontving en ging daarna langs Rotterdam (📷1) en  Leiden. Op de Rijksuniversiteit Leiden werd hem het eredoctoraat uitgereikt.  Langs elke route stonden er honderden mensen langs de weg. Op 📷5 staat Churchill met onder andere een jonge prinses Beatrix.

———
De Britse oorlogspremier is echter niet onomstreden. Sommige critici wijzen  op zijn rol tijdens de vergeten hongersnood in Bangladesh, waarin Britse  maatregelen leidden tot miljoenen doden. Ook was Churchill een tegenstander  van het vrouwenkiesrecht, een voorstander van het gebruik van gifgas en zette  hij het leger in tegen stakende arbeiders. Een andere controversiële keuze is  de door hem goedgekeurde massabombardementen op Duitse steden. In Hamburg  vonden hierbij bijna 45.000 burgers de dood. In Dresden kwamen er zo’n 25.000  burgers om het leven.
———
Bronnen:
@stadsarchief
@nationaalarchief
@stadsarchief010

No items found.