De details op Hendrick Avercamp zijn winterlandschappen zijn geweldig

De details op Hendrick Avercamp zijn winterlandschappen zijn geweldig

Het is weer winter, dus hoog tijd om een van de meesters van de winterlandschappen te behandelen

DOOR:
Axel Stam
Monday
8
January
2024
De details op Hendrick Avercamp zijn winterlandschappen zijn geweldig

Iemand die de winters als geen ander kon afbeelden was Hendrick Avercamp (1585-1634). Deze schilder werd geboren in Amsterdam maar verhuisde al vroeg naar Kampen. Hij wordt soms de Stomme van Kampen genoemd omdat hij waarschijnlijk doof(stom) was.


Hij werd door lokale kunstenaars bekwaamd in het vak. Hij is vervolgens naar Amsterdam getrokken om meer schilderles te krijgen alvorens hij weer terugtrok naar Kampen. Het was in de periode dat Avercamp leefde koud. In de late 16de en het begin van de 17de eeuw spreekt men zelfs over een kleine ijstijd.

De werken van Avercamp horen bij de beroemdste ijsschilderijen van de Gouden Eeuw. Veel van zijn werken zijn er om lang naar te kijken, want je ziet van alles gebeuren. Hij laat jong en oud, rijk en arm samenkomen op het ijs en is een echte verhalenverteller.

Als we inzoomen op een gedeelte van een schilderij vallen er een aantal dingen op. Hoe langer je kijkt, hoe meer je opvalt: een vrijend paartje, een poepend iemand, een ijsvisser en iemand met een hockeystick. Er staan zo veel enorm leuke details op dat we jullie allemaal uitnodigen om zijn schilderijen zelf op het internet of in de musea te gaan bestuderen.

🖼️: Hendrick Avercamp, Winterlandschap met ijsvermaak (1608), @rijksmuseum

No items found.