Gigantisch volksfeest na het EK 1988 had uit kunnen lopen op een nationale ramp

Gigantisch volksfeest na het EK 1988 had uit kunnen lopen op een nationale ramp

Het scheelde niet veel of het enorme feest dat losbarstte na de EK winst van 1988 was veranderd in een nachtmerrie.

DOOR:
Axel Stam
•
Wednesday
25
August
2021
Gigantisch volksfeest na het EK 1988 had uit kunnen lopen op een nationale ramp

Na de winst van het EK voetbal van 1988 was het feest in Nederland gigantisch. Na aankomst van @onsoranje op het vliegveld van Eindhoven, volgde een optocht richting de hoofdstad. Het Nederlands elftal kreeg een rondvaart door de Amsterdamse grachten en een huldiging op het Museumplein. Het beeld van dansende supporters op de woonboten werd iconisch (📷1-3). Reporter Kees Jansma zei letterlijk in het verslag op de Nederlandse tv: ‘Ik geloof dat u nu in beeld heeft een zinkende woonboot. Deze boot kunnen wij afschrijven.’
———
Er lag geen draaiboek klaar en alles leek die dag ter plekke te zijn bedacht. De krankzinnige route van de rondvaartboot liep kronkelend vanaf het @hetscheepvaartmuseum via het Centraal Station en de grachtengordel naar het Museumplein.
———
Op het Museumplein ontstonden de grootste problemen. De druk van de toestromende mensen werd zo groot dat bezoekers voorin platgedrukt werden tegen de hekken (📷4-6). Het feest dreigde in een ramp om te slaan. Burgemeester van Thijn vroeg via de microfoon of iedereen naar achteren wilde gaan, maar niemand luisterde. @ruudgullit greep toen de microfoon en riep: ‘Dus even niet aanvalluhh......, maar naar achteruuhh! Want anders gaan we weg!’ Hierop trok het publiek zich inderdaad weer terug, waardoor erger werd voorkomen.
———
Een hardnekkige mythe is dat er die dag veel woonboten zijn gesneuveld. Uiteindelijk heeft @gemeenteamsterdam slechts 5000 gulden aan schadevergoeding moeten betalen aan één woonboot. De frustratie was er echter niet minder om. Op de Prinsengracht was bij een boot de dakbedekking bijna bezweken. Bij het aangrenzende schip had de eigenaar klappen gekregen in een poging de mensen af te houden.
———
Bronnen: @anderetijdensport&@nationaalarchief

No items found.