De gemiddelde wintertemperatuur in Nederland van de afgelopen 100 jaar

De gemiddelde wintertemperatuur in Nederland van de afgelopen 100 jaar

We hebben nauwelijks van het winterse weer kunnen genieten. Met het jaar lijkt die kans een stukje kleiner te worden. Hoe koud was het eigenlijk de afgelopen honderd winters

DOOR:
Axel Stam
Tuesday
2
March
2021
De gemiddelde wintertemperatuur in Nederland van de afgelopen 100 jaar

De gemiddelde temperatuur tijdens de Nederlandse winters is sinds 1906 toegenomen met ca. 1,5 °C. Dat klinkt misschien weinig, maar is statistisch gezien behoorlijk veel. Vooral de laatste 30 jaar gaat het hard: gemiddeld steeg de temperatuur sindsdien met 0,04 °C per jaar.

————

Opvallend aan de grafiek zijn de uitschieters: het jaar 1963 bungelt onderaan in het seizoengemiddelde (de hel van ’63, gemiddeld -3 °C) en de zeer milde winters van 2007 (gemiddeld 6,6 °C), 2014 (6,0 °C) en 2016 (6,3 °C) steken er met kop en schouders bovenuit. Dat terwijl de gemiddelde wintertemperatuur honderd jaar geleden zo rond de 3 °C lag.

————

De gemiddelde temperatuur stijgt overigens niet het hardst in de winters. Met een gemiddelde stijging van 2,9 °C ten opzichte van 1906, werden vooral de zomers steeds warmer.

————

Sinds 1950 is de opwarming in Nederland en omstreken sneller verlopen dan het wereldgemiddelde. Die snellere opwarming komt hoogstwaarschijnlijk doordat landmassa’s meer opwarmen dan de oceanen. Daarnaast heeft Nederland steeds vaker te maken met relatief warme zuidwestenwind. Belangrijkste reden voor de temperatuurstijging: het door de mens versterkte broeikaseffect.

————

Bron: @knmi_nl

No items found.