Nederlandse WO2-piloten konden een geniaal kunstje

Nederlandse WO2-piloten konden een geniaal kunstje

In de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog werd de situatie voor Duitsland steeds wanhopiger. Ze wilden het over een andere boeg gooien.

DOOR:
Axel Stam
Sunday
13
June
2021
Nederlandse WO2-piloten konden een geniaal kunstje

Duitsland besloot de grootste geleerden bij elkaar te brengen om wapens te ontwikkelen waarmee ze de geallieerden alsnog hoopten te verslaan. Een van die wapens was de V1 raket (📷2). Dit was een vliegende bom en het eerste onbemande straalvliegtuig ter wereld. Deze voorloper van de kruisraket kon vanaf lanceerplaatsen in onder andere Duitsland, Frankrijk en Nederland richting Londen geschoten worden.
———
In Engeland ontwikkelde men een methode om deze raketten voortijdig te laten neerstorten, zodat ze niet in het centrum van Londen zouden neerkomen. Het 322e Dutch Squadron (📷3-5) was gespecialiseerd in het neerhalen van de Duitse V1 raketten. Het Dutch Squadron bestond uit Nederlandse militairen die gevlucht waren uit Nederland en zich bij de Engelse luchtmacht hadden aangesloten. Met Brits materieel werden deze Nederlanders na aankomst in Engeland klaargestoomd om de strijd met Duitsland aan te gaan.
———
Vanwege de hoge snelheid van de nieuwste Britse Spitfire vliegtuigen konden de Nederlandse piloten afgeschoten V1 raketten bijhouden in de lucht. Als de raketten boven Nederland of de Noordzee vlogen onderschepten de Nederlanders die. Naast neerschieten hadden ze een andere manier om de V1 uit balans te krijgen. Ze gingen er naast vliegen en gaven de raket met hun vleugel een klein tikje (📷1&6). Door deze lichte onbalans raakte het interne kompas van de V1 van slag en stortte het neer.
———
In totaal haalde het 322e Dutch Squadron 110 Duitse V1 raketten uit de lucht, voordat ze schade konden aanrichten in dichtbevolkte gebieden.

No items found.